Trauma Sensitive Yoga

Trauma sensitive yoga werd ontwikkeld door David Emerson, yogaleraar aan het Trauma-Institute at Justice Resource Institute (JRI) te Massachusetts onder leiding van trauma-specialist Dr. Bessel Van Der Kolk (zie filmpje onder aan pagina).

Het doel van Trauma Sensitive Yogatherapie is de deelnemer te helpen hun lichaamsbewustzijn te vergroten – om op te merken wat er in het lichaam gebeurt – en daardoor te leren om spanning los te laten, angst te verminderen en onder controle te krijgen en emoties te ervaren en te tolereren. TSY kan helpen om de geest te kalmeren en een gevoel van veiligheid in het lichaam terug te krijgen.

Trauma informed yoga ondersteunt de deelnemer om weer in contact te komen met het lichaam, weer te leren voelen en stress, angst en negatieve gevoelens beter te kunnen reguleren. Het kan goed naast andere therapievormen ingezet worden. Zo kan het een aanvulling zijn op o.a. EMDR en Cognitieve Gedragstherapie.

Belangrijke thema’s binnen Trauma Informed Yoga zijn:

  • Het huidige moment ervaren: interoceptie, of wel lichamelijk aanwezig zijn in het nu.
  • Empowerment. Eigen keuzes kunnen maken met betrekking tot hun lichaam en ervaringen die vriendelijk, zacht en zorgzaam zijn.
  • Effectief actie kunnen ondernemen: het verhogen en verlagen van de intensiteit in spieren via ademhaling.
  • Verbinding maken met je lichaam en omgeving met hulp van de ademhaling.

Bij Trauma informed yoga gebruik ik geen fysieke aanraking. Ik faciliteer door je uit te nodigen, je de keus te geven om mee te doen, te stoppen of te aanschouwen. Je hebt altijd de keuze om een beweging eerder te stoppen, over te slaan, niet te doen of aan te passen. De bewegingen en oefeningen zijn veilig en zacht. Ze hebben als doel om in beweging te komen, te mogen voelen en te kunnen reageren op datgene wat zich aandient.

Trauma Informed Yoga wordt individueel aangeboden. Neem gerust vrijblijvend contact met me op als je meer wilt weten of kennis wil maken.

Bessel van der Kolk over Trauma en Yoga:

Reacties zijn gesloten.