Yoga en Somatics

Tijdens een somatische yoga sessie nodig ik je uit om je lichaam en de sensaties van binnenuit (weer) te leren voelen. Je krijgt praktische tips om tijdens de sessie en in het dagelijks leven vrij en soepel te bewegen.

Elk lichaam is anders daarom is elke sessie maatwerk. De houding mag zich aanpassen aan jou lichaam in plaats van andersom! Tijdens de les worden bewegingen bewust met aandacht en een glimlach uitgevoerd. De weg van en naar de houding is het belangrijkste.

De ontspanning aan het eind van een sessie is bedoeld om je lichaam en geest bewust tot rust te laten komen. De inspanning valt hier op zijn plek. Zodat je energiek, blij en met een rustig hoofd verder kunt met de rest van je dag.

Somatics

Somatics is een manier van bewegen waarbij je bewegingen langzaam en met aandacht uitvoert. Je wordt uitgenodigd dit met een nieuwsgierige, open en vriendelijke blik te doen. Het helpt je van binnenuit je lichaam weer te leren voelen (interoceptie).

Somatics is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en mogelijkheden. De oefeningen worden voornamelijk op de grond gedaan. Door spieren eerst de spanning op te laten zoeken en dan langzaam los te laten (pandiculatie) her programmeer je patronen in je brein en lichaam.

Doordat je wordt uitgenodigd om met je brein te focussen op bepaalde plekken in je lichaam is er tijdens een somatics sessie weinig ruimte om af te dwalen in gedachten en to do lijsten. Dit werkt zeer ontspannend. Op den duur werkt dit door naar hoe je in je dagelijks leven beweegt zowel fysiek als mentaal.

Trek bijvoorbeeld je schouders eens zo hoog op als lukt hou ze even vast, voel wat je voelt en laat ze dan zo langzaam mogelijk weer omlaaggaan. Registreer dan eens voor jezelf wat je opvalt. Bijvoorbeeld warmte of tintelingen en het kan ook dat je iets anders of niets voelt. Voor veel mensen zijn er plekken in het lichaam die niet bewust meer gevoeld worden. (sensory motor amnesia)

Somatic Movement Education is ontwikkeld door Thomas Hannah een student van Moshe Feldenkrais.

Voor mij was somatics de missende link tussen yoga, bewegen, mobiliteit en de verbinding met het brein. Het heeft me geholpen de verbinding met mijn centrum, fysiek en mentaal te hervinden en vergroten. In het begin zijn de veranderingen subtiel. Ik merkte het bijvoorbeeld al pratende met een van mijn zonen die boven aan de trap stond. Ik had weer de ruimte in mijn nek om omhoog te kijken. Later merkte ik dat ik nog nauwelijks hoofdpijn had. Leren luisteren naar mijn lichaam heeft een hele nieuwe betekenis voor me gekregen. Ik beweeg vrijer, soepeler, vloeiender en met meer lol. Er is namelijk ook ruimte voor speelsheid, zo kan dansen voor mij ook somatics zijn ;-). Het mooie is dat je dit uiteindelijk zelf doet. In de woorden van mijn docent Lisa Petersen:

“You are a soma. Your soma is self-regulating, self-monitoring, self-assessing, self-correcting, self-renewing and ultimately self-healing.’

De sessies kunnen via Zoom, bij je thuis of in de praktijk in het centrum van Varsseveld plaatsvinden. Mijn werkgebied is Achterhoek e.o en een deel Twente. Van Arnhem tot Enschede.

Reacties zijn gesloten.