Yoga therapie voor Long Covid

 

Herstellen van Long-Covid is een lang en frustrerend proces. Er is nog veel onbekend. Wat werkt is vaak een kwestie van uitproberen.

Vragen die opkomen zijn: Hoe kun je, het beetje energie dat je hebt, het beste doseren? Wat kan wel? Hoe benut en vergroot je je mogelijkheden?  Yoga therapie helpt je hierbij. Als yoga therapeut onderzoek ik samen met jouw hoe het met je gaat. We kijken dan, als je dat wilt, naar het geheel. Dus hoe voel je je fysiek, emotioneel, mentaal en hoe gaat het met de ademhaling.

We kijken samen welke onderdelen extra aandacht nodig hebben, maken een plan om je op maat te ondersteunen.

Tijdens een sessie yoga therapie doen we rustige ademhalings- en/ of bewegingsoefeningen, binnen je mogelijkheden. Ook als je nauwelijks kunt bewegen, vinden we wat kan. We doen meditatie en ontspanningstechnieken. Je leert zo ook wat je buiten de sessie zelf kunt doen.

Yoga therapie kan een bijdrage leveren aan:

Het verminderen van overprikkeling. Long Covid heeft invloed op het centrale zenuwstelsel. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je sneller overprikkeld of geïrriteerd raakt.  Yoga therapie helpt het centrale zenuwstelsel te kalmeren en in balans te brengen.

Het Inzicht geven in en controle voelen over ademhaling

Bewust bewegen binnen mogelijkheden

Het leren omgaan met belastbaarheid/energie verdeling

Om leren gaan met frustratie en ongeduld

Enig gevoel van controle terugpakken

 

Praktisch:

De yoga therapie kan bij je thuis of via zoom. Je bent dus geen energie kwijt aan reizen. (Mijn werkgebied is Achterhoek e.o en een stukje Twente ongeveer van Arnhem tot Enschede)

Het kan prima naast en is aanvullend op ergotherapie, fysiotherapie en diëtiek.

Het programma is maatwerk en is dus helemaal aangepast aan jouw specifieke vragen en klachten. Jij bepaalt het tempo.

 

Testimonial:

Eind december 2020 kreeg ik covid. Niet bang om ziek te worden en met vertrouwen in mijn herstel, bleek het niet zo eenvoudig. Na een aantal weken erg benauwd en kortademig wilde het me maar niet lukken om op te knappen. Als yogadocent met alle kennis van ademhaling en het lichaam leek, dacht ik het op eigen houtje te kunnen oplossen. Dit bleek erg lastig. Ik merkte dat de ademhaling niet meer zo vanzelf ging, dat daar een angst opzat. Ik verwachtte en wilde ook teveel van mijn lichaam, dat vooral heel moe was.

Toen vroeg Carrie of ik restorative yoga wilde proberen. Dat betekende een ommekeer. Carrie is doortastend en wist direct de vinger op de zere plek te leggen. Ze bracht me helemaal terug naar de basis. Voorbij alles wat ik wilde en moest van mezelf. Door haar begeleiding lukte het me om contact met m’n lijf te hervinden. Ik ben begonnen met een aantal houdingen en ademhalingsoefeningen, ondersteunt door kussens en Carrie’s stem. Daarbij legde ze de aandacht op ontspanning en bewustwording. Ze bracht me steeds terug naar m’n adem. Daardoor werd ik minder kortademig/ benauwd. Ik heb moeite met concentratie en overprikkeling door long covid. Carries manier van lesgeven/ begeleiding leert me te focussen en daardoor kwam er meer ruimte en rust in mijn hoofd. Ze leerde me mezelf niet te overvragen en de balans te vinden, uit te dagen met oog op wat kan. Daar is ze heel goed in; zien/ weten wat je nodig hebt en dat in een heel realistisch perspectief zetten.
Carrie is ervaringsdeskundige , dat kun je merken. Het is fijn om je begrepen te voelen. Zo lukte het om mijn conditie en concentratie weer op te bouwen. Grote dank 🙏🏼

Petra Lipman, yoga docent

 

Reacties zijn gesloten.