Yoga for the Special Child®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoga for the Special Child®, is een therapeutische yogamethode die Sonia ontwikkelde voor haar dochter Roberta, met het Syndroom van Down. Haar missie is om met deze methode zoveel mogelijk kinderen met speciale zorgvragen te helpen. Sonia Sumar gebruikt deze methode al meer dan 45 jaar en haar werk heeft wereldwijd een fantastische erkenning gekregen. Yoga for the Special Child® wordt neergezet als de beste yoga methode voor kinderen met specifieke zorgvragen.

De methode is zachtaardig, therapeutisch, krachtig en toch zeer effectief. Het is veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen met een cognitieve beperking, lichamelijke beperking, meervoudige beperking, aandachts- en concentratiestoornissen, emotionele of sociale beperking, leer-en gedragsproblemen, prikkelverwerking- of stoornis in het autismespectrum, Down syndroom, Prader Willy syndroom, Cerebrale Parese, epilepsie, ADD/ADHD en rolstoelgebruikers.

Het wordt ook erkend als een effectieve behandeling voor kinderen waarvoor het leven op een andere manier een uitdaging is.

We werken vanuit een positieve houding. Elke kleine prestatie wordt gevierd. Tijdens de yogasessie zijn er geen verwachtingen en gaan we uit van hoe het kind zich op dat moment voelt. We werken met het kind in plaats van de diagnose. Zo ontstaat er een vreugdevolle verbinding die verder gaat dan de beperking en het gedrag zelf.

Yoga for the Special Child® wordt steeds vaker ingezet bij vroege interventie en is dan ook een fantastisch programma om de natuurlijke ontwikkeling van zuigelingen en peuters te stimuleren.

In dit filmpje verteld Daniel zelf wat Yoga for the Special Child® hem heeft gebracht.

 

Een sessie heeft een vaste routine en structuur:

 • Mantra zingen om contact te maken en om focus, ademhaling en concentratie te stimuleren.
 • Oog-oefening voor het trainen van de oogspieren.
 • Een serie ademhalingstechnieken.
 • Een serie yogaoefeningen om lichaamscontrole, kracht en zelfvertrouwen te vergroten.
 • Een ‘relaxation’, een diepe eindontspanning. Om zowel mentaal, emotioneel als fysiek tot rust te komen.

De Herhaling zorgt voor voorspelbaarheid, verdieping en verbinding. Dit brengt het kind verder in zijn of haar (yoga) ontwikkeling. De yogahoudingen worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Ik benadruk wat goed gaat. De houdingen worden liggend, zitten en/of staand uitgevoerd.

Yoga For the Special Child® wordt één op één aangeboden en op locatie (nu o.a. in Wehl en Arnhem) gegeven.

De voordelen van Yoga:

 • Reguleert spierspanning, kracht, evenwicht, flexibiliteit en coördinatie
 • Verbetert motorische spierfuncties, fysiek bewustzijn en zelfregulatie
 • Versterkt interne organen en daardoor betere werking van interne organen
 • Ontspant centrale zenuwstelsel, wat leidt tot vermindering van angst en stress  en betere prikkelverwerking
 • Verbetert ademhaling tijdens dagelijkse activiteiten, dus betere lichaamsfunctie
 • Merkbare verandering in focus, concentratie en communicatieve vaardigheden
 • Betere bloedcirculatie, meer verse zuurstof naar de hersenen dus betere cognitie
 • Verbetert emotioneel evenwicht en vermogen om van de ene activiteit naar de andere over te schakelen.
 • Verbetert slaap

Samenwerken

We werken er hard aan om deze unieke yogamethode op grotere schaal beschikbaar te maken. Wil je dat we Yoga for the Special Child® naar je school, dagcentrum, woongroep/oudergroep of een andere organisatie brengen, neem dan contact met ons op. Graag werken samen met jou aan een betere toekomst voor alle kinderen en volwassenen met een specifieke zorgvraag.

Ken jij families met kinderen met een specifieke zorgvraag en wonen zij niet in omgeving Gelderland en Twente, kijk dan op www.yogaforthespecialchild.nl. Hier vind je per regio gecertificeerde yogadocenten die werken volgens de methode Yoga for the Special Child®.

 

Reacties zijn gesloten.